ДТЕК попереджає про тривалі відключення світла та опалення взимку

Складна ситуація з електрикою влітку може суттєво погіршитися в холодну пору року, коли споживання традиційно зростає. Тож взимку в Україні можливі довготривалі відключення світла. Про це повідомляє ВВС з посиланням на заяву ДТЕК.

Наразі, як відзначає видання, країна стикається з масштабним дефіцитом електроенергії. Причинної нестачі журналісти називають російські удари по українських електростанціях. З березня цього року, за словами президента Володимира Зеленського, внаслідок цих атак було знищено половину електрогенеруючих потужностей країни.

Щоб покрити дефіцит, Україна купує енергію в Євросоюзі. Однак цього недостатньо, тому в країні майже щодня практикують стабілізаційні відключення світла. Це необхідно, щоб уникнути аварійних вимкнень критично важливої інфраструктури: лікарень, військових об’єктів.

Споживачі, за даними ДТЕК, залишаються без світла по декілька годин: від двох до восьми.

Однак взимку, за прогнозом енергетичної компанії, ситуація може погіршитися. Найважчий сценарій, коли українцям доведеться проводити до 20 годин на добу без світла та опалення, можливий, якщо Росія продовжить завдавати ударів по електростанціях.

Як пояснюють фахівці з енергетики, складність проблеми частково обумовлена тим, що українські ТЕС та ГЕС важко і дорого ремонтувати. Відновлення деяких з них, за словами Марії Цатурян з «Укренерго» триватиме роками. Інші можливо вже не вдасться привести до ладу та запустити знов.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *