Рютте офіційно затвердили на посаду генсека НАТО

57-річного прем’єра Нідерландів Марка Рютте в середу, 26 червня офіційно призначили на посаду генерального секретаря НАТО. Про це повідомляється на сайті Альянсу.

Згідно з повідомленням, на цій посаді нідерландський політик замінить Єнса Столтенберга, який 10 років керував Альянсом.

Відзначається, що до виконання своїх обов’язків Марк Рютте стане 1 жовтня цього року. В цей день завершується строк повноважень його попередника.

Новопризначений керівник відзначив, що це призначення є величезною честю для нього. А посада – відповідальністю, яку він не сприймає легковажно. Про це Марк Рютте повідомив у соцмережі Х (Twitter), подякувавши всім учасникам НАТО за довіру. Водночас запевнив, що з нетерпінням чекає енергійного початку роботи.

Рютте також висловив впевненість, що Альянс є і залишатиметься надалі наріжним каменем безпеки демократичного світу.

Нагадаємо, прем’єр Нідерландів Марк Рютте висунув на свою кандидатуру на посаду понад пів року назад, в листопаді 2023 року. Єдиним його офіційним конкурентом був 65-річний президент Румунії Клаус Йоганніс.

Проте, як відзначала низка західних ЗМІ, румунський лідер занадто пізно кинув капелюха на ринг. Він висунув свою кандидатуру у березні цього року, коли майже всі учасники Альянсу схильні були підтримати Марка Рютте.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *