Розвідка США повідомила Байдена про ризики дозволу далекобійної зброї для України

Фото: установка HIMARS

Дозвіл Україні на використання західної зброї для ударів по території Росії може призвести до посилення агресії з боку РФ щодо США та союзників. Про це заявили американські посадовці, які побажали залишитись анонімними, повідомляє The New York Times.

Американська розвідка підкреслює, що одним із головних ризиків є можливі удари Росії по американським і європейським об’єктам, а також проведення диверсійних операцій в Європі. При цьому передбачається, що Москва може діяти приховано, щоб уникнути прямого конфлікту із Заходом.

Російський президент Володимир Путін неодноразово погрожував, щоб стримати США та їхніх союзників від передачі Україні передових озброєнь. Незважаючи на це, Велика Британія вже висловила готовність надати Україні ракети для атак по російських цілях, але очікує на схвалення від США.

Американські військові та чиновники, які підтримують надання такої зброї, вважають, що удари по російських військових базах і складах могли б ослабити військові потужності РФ. Проте вони визнають, що цього, ймовірно, буде недостатньо для значної зміни ходу війни.

До того ж розвідувальні служби США сумніваються, що навіть при дозволі на використання ракет дальнього радіусу дії, Україна матиме достатню кількість такої зброї, щоб змінити перебіг бойових дій. Також зазначається, що після перших атак росіяни, ймовірно, перемістять свої військові об’єкти поза зоною досяжності українських ракет.

Американські військові могли б надати більше ракет ATACMS, однак у них обмежений запас, і ці ракети потрібні для забезпечення власної обороноздатності.

Президент України Володимир Зеленський переконаний, що союзники дозволять завдавати ударів по території Росії, однак для цього необхідне рішення з боку США.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *