РФ збирає дрони, щоб закидати Україну взимку – Forbes

Фото: іранський дрон Shahed

Цієї зими Росія планує посилити атаки на Україну за допомогою безпілотників, вважає аналітик Forbes Девід Гемблінг.

За його словами, є все більше доказів того, що, окрім відомих іранських дронів Shahed-136, Росія активно використовує щонайменше три інші типи безпілотників, деякі з яких надходять прямо з Китаю.

Російська сторона постійно вдосконалює базові моделі Shahed. Нові версії оснащені щонайменше трьома різними типами боєголовок і навіть обладнані 4G-модемами. Нещодавно був виявлений Shahed із підключенням до системи Starlink. Щоб знизити помітність у нічний час, ці безпілотники фарбують у чорний колір.

За даними Wall Street Journal, Росія має на меті випускати до 500 дронів Shahed щомісяця, але вона також може використовувати й інші моделі. Зокрема, це безпілотники Italmas виробництва компанії Aersocan, також відомі як “Виріб 54”, з дальністю польоту понад 200 км. Крім того, є версії тактичного дрона-камікадзе Lancet – Product 52 і Product 53, а також FPV-дрон Product 55, стійкий до засобів радіоелектронної боротьби.

Зазначимо, у липні в соціальних мережах з’явилися фото нового дрона Gerbera, який відрізняється від Shahed меншими розмірами та іншою конфігурацією. Його можуть використовувати як для атак, так і для розвідувальних або відволікаючих місій. Один з таких дронів був збитий неподалік Києва, що вказує на його здатність долати значні відстані. Українські джерела припускають, що основна мета Gerbera – виконання відволікаючих маневрів.

Найбільш загрозливим Гемблінг вважає дрон Garpiya-3. За даними Reuters, його розробила дочірня компанія російського оборонного концерну “Алмаз-Антей”. Цей безпілотник має дальність польоту близько 2000 км і здатен нести боєголовку вагою 50 кг. Джерела стверджують, що Garpiya-3 не лише використовує китайські компоненти, але й буде вироблятися на китайському заводі.

“Якщо Китай справді використає свої промислові потужності безпілотників для постачання Росії стратегічної зброї, то кількість безпілотників буде обмежена тільки здатністю Росії платити за них”, – наголошує аналітик.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *