У ЄС переглянуть правила вступу для України, Грузії та Молдови

Шлях до ЄС України, Грузії та Молдови не є незворотним та має залежати від конкретних досягнень кожної з країн-кандидатів. Резолюцію з такою пропозицією ухвалили 29 лютого депутати Європарламенту, пише Укрінформ.

На думку євродепутатів, методологія процесу розширення ЄС потребує перегляду. Це необхідно для того, щоб рух до мети для України, Грузії і Молдови став більш цілеспрямованим та динамічним.

У резолюції підкреслюється необхідність постійного моніторингу процесу розширення Євросоюзу. Депутати впевнені, що цей процес не є незворотним і має ґрунтуватися на конкретних досягненнях кожної з країн-кандидатів.

Недопустимі будь-які скорочення у досягненні цінностей ЄС та його фундаментальних принципів. Країни-кандидатки мають сфокусовати свою увагу на демократичних реформах, верховенстві права поряд з незалежністю суддів, свободі преси, боротьбі з корупцією. Важлива повага до прав людини, включаючи права меншин та формування дієздатного громадянського суспільства.

Документом передбачено, що наступна хвиля розширення Євросоюзу має відбуватися в міру готовності країн-кандидатів. При умові дотримання ними всіх необхідних критеріїв, без жодних скорочень або прискорень. Наголошується, що процес вступу не має визначених часових рамок та має відбуватися паралельно із реформами у самому Євросоюзі.

Перші країни-кандидати мають бути готовими до входження до ЄС до кінця цього десятиліття, йдеться у резолюції.

Окрім цього пропонується ввести у складі Європейської комісії окрему посаду єврокомісара з розширення. Це, на думку європарламентарів, дозволить скоординувати та прискорити процес розширення ЄС.

Резолюція також містить пропозицію про надання країнам-кандидатам статус спостерігачів у ключових інституціях ЄС, включаючи Європарламент.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *