В ООН підтвердили, що Харків атакувала ракета з КНДР, – Reuters

Фахівці ООН підтвердили висновки українських прокурорів, які стверджували, що 2 січня 2024 року російські військові вдарили по Харкову ракетою, виготовленою у Північній Кореї. Про це пише Reuters з посиланням на доповідь спостерігачів за санкціями ООН комітету Ради Безпеки.

Повідомляється, що три спостерігачі за санкціями приїхали до України та вивчили уламки, вилучені з місця обстрілу у Харкові.

Згідно з висновками фахівців, цей боєприпас точно не російського виробництва. Експерти ООН ідентифікували його, як балістичну ракету серії «Hwasong-11», виготовлену у Північній Кореї.

Однак, як йдеться в доповіді, вони «не змогли незалежно визначити, звідки та ким була запущена ракета». Посилаючись на дані української влади, експерти зазначають, що ракета була випущена з території Росії.

«Таке місце розташування, якщо ракета перебуває під контролем російських військ, імовірно, вказує на те, що її придбали громадяни РФ”, – йдеться в доповіді.

За висновками експертів потрапляння північнокорейської ракети до рук іноземців, є порушенням ембарго на постачання зброї, запровадженого проти КНДР у 2006 році.

За даними США, Росія вже щонайменше дев’ять разів застосовувала проти України балістичні ракети, поставлені Північною Кореєю.

Нагадаємо, ракетний удар по центральному району Харкова росіяни нанесли близько 7:30 2 січня 2024 року. Внаслідок обстрілу загинули 84-річна та 91-річна жінки, щонайменше 62 людини постраждали.

Генеральний прокурор України Андрій Костін сказав, що одна із ракет, якими росіяни атакували Харків 2 січня вироблена у Північній Кореї.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *