Ядерна зброя у Польщі: у польській владі виникла суперечка

В польському МЗС негативно відреагували на озвучені президентом Анджеєм Дудою меседжі про готовність Польщі розмістити на своїй території ядерну зброю НАТО. Про це повідомляє Polskie Radio.

Заступник глави МЗС країни Анджей Шейна в інтерв’ю цьому ЗМІ сказав, що президенту слід було порадитись з урядом перед тим, як проголошувати так ідеї.

На переконання урядовця, питання про колективне використання ЯЗ вимагає комплексного підходу. Спершу слід оцінити загальну структуру концепції нацбезпеки. Також необхідно визначити, чи є місце для ядерної зброї в цій структурі. І з’ясувати, чи очікує НАТО від Польщі такого кроку.

Анджей Шейна впевнений, що заяви президента Дуди про готовність розмістити на польській території ЯЗ наражають Польщу на небезпеку. Є ризик, що росіяни спрямують свої ракети проти поляків.

Водночас урядовець зазначив, що розв’язання питання з розміщенням ЯЗ у Польщі ключове значення має голос союзників. Саме вони мають говорити про це, однак поки таких пропозицій не звучало.

Якщо союзники скажуть, що така зброя має бути на польській території, то на переконання Шейни, Польща має відповісти згодою.

Як повідомляє видання, глава польського МЗС Радослав Сікорський також критично налаштований щодо ідеї Анджея Дуди про ядерні ракети у Польщі. Коментуючи заяви президента в етері Polsat News Сікорський відзначив, що главі державі неодноразово казали «не говорити про це і що поки що немає шансів».

Нагадаємо, про готовність Польщі розмістити на своїй території ядерну зброю Альянсу повідомив президент Польщі Анджей Дуда виданню Fakt в інтерв’ю, що було оприлюднено 22 квітня. За словами Дуди, це питання певний час обговорюється під час американо-польських зустрічей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *