Конгресмени закликали Пентагон дозволити ЗСУ атакувати цілі в Росії

Україна не може ефективно відбивати російську збройну агресію через заборону використовувати надані США озброєння для ударів по російській території. Тож цю заборону слід скасувати і пришвидшити постачання зброї Україні. Про це йдеться в зверненні групи конгресменів від обох партій до очільника Пентагону Ллойда Остіна, повідомляє «Голос Америки».

У листі йдеться, що Вашингтон має дослухатися до прохань Києва щодо використання певних типів американської зброї для враження стратегічних цілей в РФ чи на окупованих нею територіях.

«Надзвичайно важливо, щоб адміністрація Джо Байдена дозволила військовому керівництву України мати можливість здійснювати повний спектр операцій, необхідних для відповіді на неспровоковану атаку Росії на їхню суверенну територію», – йдеться у зверненні.

Конгресмени також закликають міноборони США збільшити кількість українських пілотів, які проходять підготовку для польотів на F-16 у Сполучених Штатах. На переконання законодавців, 12 пілотів, які до кінця 2024 року завершать підготовку у США, недостатньо.

Окрім цього у зверненні наголошується, що Україна для захисту великих міст просить хоча сім додаткових комплексів Patriot.

Автори закликали Пентагон до співпраці, яка дозволить пришвидшити постачання ресурсів, необхідних Україні для захисту її суверенної території від російської агресії.

За інформацією видання, звернення конгресменів оприлюднив Комітет з розвідки Палати представників США. Документ станом на 21 травня підписали 13 законодавців.

Нагадаємо у міноборони США неодноразово наголошували, що Україна має використовувати надану їй американську зброю лише у межах своєї території. Про це сказав очільник Пентагону Ллойд Остін та представниця відомства Сабріна Сінгх.

За словами президента Володимира Зеленського, через вказану заборону росіянам вдалося потіснити Сили оборони України у Харківській області. Бо українські військові, спостерігаючи, як ворог накопичує сили поблизу кордону, нічого не могли з цим вдіяти.

Президент також відзначив, що Україна веде перемовини щодо пом’якшення заборони. Київ намагається добитися дозволу бити по скупченню ворожої техніки хоча б у прикордонних регіонах РФ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *