Швеція надасть Україні унікальний літак-розвідник

Влада Швеції оголосила про передачу Україні наймасштабнішого пакета військової допомоги, який серед іншого містить літак повітряного спостереження та управління (ASC 890). Про це повідомляється на сайті шведського уряду.

Загальний розмір допомоги, згідно з повідомленням, становить 13,3 млрд шведських крон (1,26 млрд доларів).

Відзначається, що рішення про надання військової допомоги Україні схвалено на тлі тиску, який Росія чинить на кількох фронтах. При цьому посилюючи свої удари і по військовій, і по цивільній інфраструктурі.

Повідомляється, що оголошений 29 травня пакет, має задовольнити пріоритетні потреби України, які «залишаються величезними».

Швеція передає Україні:

  • літак повітряного спостереження та управління (ASC 890);
  • весь свій запас броньованих гусеничних тягачів (PBV 302) для підтримки реконструкції нових українських бригад;
  • артилерійські боєприпаси;
  • вдосконалену ракету середньої дальності «повітря-повітря» (RB 99-AMRAAM). Її можна використовувати на літаках і в наземних системах ППО;
  • ресурси для обслуговування раніше переданої техніки;
  • надлишкові транспортні засоби для перевезення пального зі складу Збройних сил Швеції;
  • термінали з підпискою на супутниковий зв’язок, що дозволить посилити командно-штабні спроможності України.

Україна вперше отримає літак-розвідник, який є аналогом є аналогом російського А-50. Шведський ASC 890 має радар Erieye із зоною сканування 120 градусів, що дає змогу відстежувати кораблі, літаки і ракети на відстані до 350 км на висоті 6 км.

У шведському уряді відзначили, що передача літака-розвідника Україні призведе до тимчасового зниження обороноздатності Швеції. Цю проблему планують вирішити шляхом закупівлі додаткових літаків S 106 GlobalEye та авансуванням попередніх замовлень на два нових літаки GlobalEye.

Нагадаємо, це 16 пакет військової допомоги, який Швеція передає Україні з початку широкомасштабного російського вторгнення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *