«Мільйони на пінгвінів»: полярники спростували проросійські закиди

Зупинення фінансування української полярної станції не допоможе українській армії, проте завдасть шкоди науковим дослідженням і міжнародному іміджу України. Про це повідомили в Національному антарктичному науковому центрі.

Коментар науковців з’явився як відповідь на обурення у суспільстві, викликане рішенням уряду спрямувати на потреби українських полярників $11 млн (463 млн грн).

Як повідомили в науковому центрі, гроші, виділені «на пінгвінів» не можна витратити на дрони та будь-які інші військові потреби. Науково-дослідні роботи українських арктичних експедицій фінансуються з гуманітарної частини держбюджету. Вона формується з коштів міжнародних партнерів з умовою витрати цих коштів лише на цивільні потреби.

Полярники спростували ще одну маніпуляцію відносно «мільйонів на пінгвінів». Йдеться про те, що бюджет програми з 2022 року начебто збільшився у 10 разів. Як доказ додавався скрін лише одного тендера за 2022 рік на міжрейсове обслуговування наукового судна «Ноосфера». Цей аукціон, за твердженням полярників, не включає витрати на рейси «Ноосфери» й на станцію «Вернадський».

«Насправді у 2022-2024 роках бюджет антарктичної програми є сталим, що можна перевірити у відкритих джерелах, зокрема, законах про Держбюджет та на тому ж Прозорро», – повідомили в антарктичному центрі.

Фахівці попередили, що відновити українську полярну програму коштуватиме набагато дорожче, ніж постійно її фінансувати.

Відзначається, що в умовах Антарктики законсервувати будь-які об’єкти неможливо. Залишена без догляду станція зруйнується. Криголам, якщо поставити його «у холодний відстій», перетвориться на купу металобрухту.

А Україна на невизначений час втратить право голосу в Договорі про Антарктику, що надзвичайно потішить Росію. Окрім цього будуть втрачені всі інвестиції, вкладені в дослідження українських полярників і право України входити до доволі вузького кола антарктичних держав.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *