В ОП назвали умову, за якої ЗСУ витіснять росіян з Харківщини

Якщо Росія втратить домінування у повітрі, ЗСУ повернуть ініціативу і зможуть витіснити російські окупаційні війська з Харківської області, як у 2022 році. Про це сказав радник голови Офісу президента Михайло Подоляк в інтерв’ю Bloomberg.

За словами посадовця, через повторний наступ росіян на Харківщині лінія фронту збільшилася ще на 70 км з 1200 км.

Подоляк впевнений, що ворог тиснутиме на всій лінії боєзіткнення, намагаючись захопити якомога більше українських територій до того, як ЗСУ отримають багато західної зброї. Після цього Кремль активізує зусилля, щоб схилити партнерів Києва до замороження бойових дій.

Наразі, за словами Михайла Подоляка, росіяни мають абсолютну перевагу в снарядах, ракетах та інших видах озброєння. Окрім цього вони можуть безкарно вбивати українців, завдаючи ударів зі своєї території.

З позицій, розташованих на відстані в 5 км від українського кордону, росіяни випустили понад 10 тис. планерних бомб, руйнуючи, як військову, так і цивільну інфраструктуру у Харківській області. Українці через заборону бити по російській території західною зброєю не можуть завдати удари у відповідь.

Тож це табу, на переконання радника, треба якнайшвидше скасовувати, бо Росія просто засипле бомбами райони, близькі до поля бою.

Окрім цього вкрай важливе суттєве посилення повітряного флоту України. Києву зараз потрібно щонайменше 60 західних винищувачів. 120 літаків, враховуючи збільшення лінії фронту та інтенсивність боїв, Подоляк назвав оптимальним числом.

Він переконаний, якщо Київ отримає все необхідне, то ЗСУ повернуть собі ініціативу, як це було восени 2022 року, коли вони витіснили ворога з окупованої території в Харківській та частково у Херсонській областях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *