Зеленський сказав, які проблеми України обговорюватимуть лідери G7

Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Зустріч лідерів «Великої сімки» здебільшого буде присвячена оборонній та економічній стійкості України. Тож очікується багато важливих рішень, сказав президент Володимир Зеленський.

За його словами, для українців в пріоритеті захист, в першу чергу від російських повітряних загроз. Це передбачає розвиток коаліції винищувачів та розбудову вітчизняної системи ППО на основі найпотужніших західних систем.

Окрім цього важливо, щоб G7 затвердили формат використання заморожених росактивів на користь України. Гроші, на переконання Володимира Зеленського, передусім мають бути спрямовані на розвиток українського ОПК та спільне виробництво зброї.

Президент відзначив, що на саміті проведе низку двосторонніх зустрічей. Зокрема, з прем’єркою Італії Джорджею Мелоні, очільниками британського та канадських урядів Ріші Сунаком та Джастіном Трюдо. Також передбачені дискусії з очільницею МВФ Крісталіною Георгієвою та президентом Європейської ради Шарлем Мішелем.

Окрім цього Зеленський зустрінеться з президентом США Джо Байденом та прем’єром Японії Фуміо Кішідою. Під час цих зустрічей будуть підписані двосторонні угоди з гарантіями безпеки.

«Документ зі Сполученими Штатами буде безпрецедентним, як і належить лідерам підтримки України», – сказав президент.

Він відзначив, що процес укладання безпекових угод розпочався рік тому, з саміту НАТО у Вільнюсі. Тоді G7 ухвалила декларацію про підтримку України. В рамках цього документу, за словами Зеленського, сьогодні, 13 червня, будуть підписані дві останні безпекові угоди з країнами «Великої сімки».

За інформацією AFP, лідери «Групи семи» погодилися з пропозицією США щодо використання заблокованих активів Центробанку РФ на користь України. Планується, що до кінця цього року Київ отримає кредит у 50 млрд доларів під заставу прибутків від заморожених росактивів. Очікується, що про це рішення оголосять під час саміту G7, який триватиме в Італії з 13 по 15 червня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *