Зеленський розповів, яку обіцянку щодо війни йому дав Сі Цзіньпін

На тлі відомостей про продаж Китаєм зброї Росії президент Володимир Зеленський сказав, яку обіцянку з цього приводу йому особисто дав Сі Цзіньпін. Про це український лідер повідомив на спільній із президентом США Джо Байденом пресконференції 13 червня під час саміту G7 в Італії.

Зеленський розповів, що мав телефонну розмову з лідером КНР. Ймовірно, йдеться про їх спілкування у квітні минулого року.

Під час розмови, за словами президента, Сі Цзіньпін сказав, що він не буде продавати жодного озброєння Росії.

«Ми з вами побачимо, але він мені це сказав. Якщо він поважна людина, то він не буде цього робити, бо він дав мені слово», – сказав Володимир Зеленський.

Під час пресконференції президент також висловив сподівання, що у розв’язаній автократичною Росією війні проти України, його держава не залишиться наодинці. І тут дуже важлива підтримка головного стратегічного партнера – Сполучених Штатів.

Своєю чергою Джо Байден сказав, що Пекін не надає Кремлю зброї. Але підтримує російську військову машину, бо передає РФ технології, необхідні для виготовлення озброєнь.

Раніше очільник Міноборони Великої Британії Грант Шаппс заявив про можливість передачі Китаєм зброї РФ. Міністр, посилаючись на дані американської та розвідки своєї країни, сказав, що КНР зробила або готується зробити такий крок.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг вважає вагомим внесок Пекіна у розв’язану Росією війну проти України. За словами чиновника, РФ отримує з КНР 90% електроніки, необхідної для виготовлення зброї та військової техніки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *