Бізнесмен Макс Кріппа придбав готель “Україна” на аукціоні за 2,5 млрд грн

Бізнесмен Кріппа приватизує готель "Україна" / Фото: Booking.com

18 вересня 2024 року Фонд державного майна успішно провів аукціон з приватизації легендарного готелю “Україна”, розташованого на Майдані Незалежності в Києві. Продаж відбувся на платформі Prozorro.Продажі, і переможцем торгів стало ТОВ “Ола Файн” Максима Кріппи, запропонувавши 2,51 млрд грн за об’єкт при стартовій ціні 1,05 млрд грн.

Про це повідомила пресслужба Фонду державного майна.

Ця угода стала черговим досягненням для Кріппи, оскільки раніше, у 2023 році, його компанія придбала торговельно-офісний комплекс “Парус” на вулиці Мечникова, 2 у центрі столиці.

Інші учасники аукціону запропонували значно менші суми: ТОВ “Житомирський меблевий комбінат” – 1,46 млрд грн, а ТОВ “Аларіт-Пром-” – 1,16 млрд грн.

Готель “Україна”, який до 2001 року мав назву “Москва”, є знаковою спорудою Києва, розташованою на вулиці Інститутській. Будівля має 14 поверхів і понад 300 номерів різних категорій, а також дві ресторації та банкетні зали. Цей продаж є першим прикладом великої приватизації з початку повномасштабної війни.

Подробиці про переможця аукціону

Основна діяльність переможця конкурсу на управління нерухомістю – ТОВ «Ола Файн» – полягає в наданні в оренду та експлуатації власного або орендованого майна, згідно з даними аналітичного ресурсу YouControl. За результатами 2023 року, виторг підприємства становив 334 000 грн, однак інформація щодо виторгу за перше півріччя 2024 року поки що не опублікована. Бенефіціарним власником компанії є відомий український бізнесмен Максим Кріппа.

Готельний бізнес не є новим напрямом для Кріппи. Першою великою угодою в цій сфері стало придбання готелю «Дніпро» на Хрещатику в Києві у 2020 році, який був придбаний у Фонду державного майна України в рамках приватизаційного конкурсу. У 2023 році Кріппа розширив свій портфель готельної нерухомості, придбавши заміський комплекс у Конча-Заспі. Комплекс включає в себе віллу, кілька гостьових будиночків, спа-центр, ресторан та готель. Це придбання було здійснено у Фонду гарантування вкладів. Таким чином, Максим Кріппа продовжує активно розвивати свій бізнес у сфері нерухомості, що включає як комерційні об’єкти, так і готелі в престижних локаціях України.

Цей аукціон став першим значним кроком у приватизації великих об’єктів в умовах повномасштабної війни, відкриваючи нові можливості для розвитку української економіки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *