ЄС може скасувати безвізовий режим для Грузії — Politico

Фото: Протести в Грузії

Європейський Союз розглядає можливість тимчасового скасування безвізового режиму для Грузії у разі подальшого “демократичного занепаду” в країні. Про це повідомляє Politico з посиланням на представника з Єврокомісії.

За його словами, в ЄС обговорюють усі варіанти, включаючи потенційне тимчасове призупинення безвізу. Представник також підкреслив, що грузинська влада повинна виконати певні умови, зокрема забезпечити захист основних прав громадян та запобігти дискримінації.

“Необхідна оцінка буде проведена, якщо розвиток подій у країні створюватиме загрозу внутрішній безпеці Шенгенської зони або сприятиме подальшому погіршенню демократичної ситуації в Грузії”, — заявив він.

Раніше прем’єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявляв, що будь-які зміни у візовій угоді з ЄС будуть “дешевим шантажем”

Нагадаємо, що з 2017 року грузинські громадяни можуть відвідувати країни ЄС без візи протягом 6 місяців на рік.

Варто зазначити, що у травні цього року грузинський парламент ухвалив закон “Про прозорість іноземного впливу”, який подібний до російського закону про “іноагентів”. До та після його прийняття в країні відбулися масові протести, в яких взяли участь сотні тисяч людей. Цей закон зобов’язує неурядові організації та ЗМІ, які отримують понад 20% фінансування з-за кордону, реєструватися як “іноземні агенти”. 

Крім того, 17 вересня парламент Грузії ухвалив новий законопроєкт “Про сімейні цінності та захист неповнолітніх”, а також вніс правки до 18 інших законів, що забороняють одностатеві союзи, зміну статі та так звану ЛГБТ-пропаганду.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *