Іран озброює РФ високоточними ракетами, – Reuters

З січня 2024 року Іран поставив Росії близько 400 балістичних ракет класу “земля – земля”, дальність польоту яких становить до 700 км. На відміну від північнокорейських ці боєприпаси є високоточними і нададуть Росії перевагу на полі бою, пише Reuters з посиланням на джерела.

За даними агентства, влада Ірану передала Москві ракети Fateh-110 Zolfaghar. Це стало частиною угоди, укладеної між іранськими та російськими військовими і представниками служб безпеки.

Співрозмовник Reuters у Збройних силах Ірану зазначив, що станом на середину лютого було здійснено чотири поставки ракет. Частину боєприпасів доставили до РФ кораблями через Каспійське море. Ще частину поставок було здійснено військово-транспортними літаками.

Іранський військовий додав, що найближчим часом кількість поставок ракет з Тегерана зросте.

«Буде ще більше поставок. Немає причин приховувати це. Нам дозволено експортувати зброю в будь-яку країну, в яку ми захочемо», – сказав він.

Водночас, як повідомили виданню американські та українські джерела, використання російськими військами іранських ракет на війні в Україні поки що не фіксувалося.

Ракети класу Fateh-110 та Zolfaghar є зброєю високої точності, повідомив фахівець Інституту міжнародних досліджень Міддлбері в Монтереї Джеффрі Льюїс. За його словами застосування сотень таких ракет в Україні спричинить серйозні пошкодження.

Роб Лі, старший науковий співробітник Інституту досліджень зовнішньої політики, аналітичного центру у Філадельфії, сказав, що завдяки іранським ракетам Росія посилиться на полі бою. Росіяни можуть використовувати їх для ударів по стратегічних об’єктах у глибокому українському тилу. Силам ППО України складніше збивати балістичні ракети.

З січня цього року Росія наносить удари по Україні північнокорейськими ракетами. Генпрокурор України Андрій Костін України заявив, що ракети з КНДР виявилися ненадійними, і лише дві з 24-х влучили в ціль.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *