Шмигаль: На відбудову Україні потрібно вже майже 486 млрд доларів

Денис Шмигаль. Фото: Кабмін

Прем’єр Денис Шмигаль повідомив, що наразі для післявоєнного відновлення Україна потребує вже 486 млрд доларів. Про це він говорив під час презентації збитків і потреб, розробленої разом з Світовим банком.

Очільник уряду наголосив, що з суми у розмірі 486 млрд доларів, близько 15 млрд потрібно на швидке відновлення. Шмигаль зауважив, що платити має Росія, тому цільовим ресурсом для наповнення фінансового пакету стануть доходи від заморожених російських активів. Відповідні рішення мають запустити вже цьогоріч.

За його словами, протягом останнього року запити сильно зросли, зокрема у житловому секторі. Там агресор пошкодив близько 10% усього фонду помешкань. Також на бюджет відновлення вплинула екологія, особливо після підриву Каховської ГЕС.

Наразі уряд працює над залученням іноземних інвестицій, які почнуть діяти вже зараз, а не після закінчення війни. Вже визначено пріоритетні галузі, які працюватимуть на економічну стійкість. Серед них – оборона, енергетика, будівництво, цифрові технології та аграрний сектор.

Результати цього дослідження вплинуть на реалізацію програми Ukraine Facility, яка передбачає пакет допомоги від ЄС у розмірі 50 млрд євро на чотири роки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *