Норвегія незабаром укладе безпекову угоду з Україною

Прапор Норвегії. Фото: Getty Images

Прем’єр Норвегії Йонас Гар Стьоре повідомив, що угода про гарантії безпеки може бути підписана десь за кілька тижнів. Про це повідомляє інформагенство NTB.

Двосторонні безпекові угоди Україна підписує в рамках домовленостей держав Великої сімки. Проте до таких документів долучатимуться й скандинавські країни.

Стьоре на Мюнхенській конференції заявив, що Норвегія підтримує Україну, і ухвалення угоди підтвердить та закріпить допомогу держави й права України на самозахист. Він зауважив, що для завершення роботи потрібно кілька тижнів.

До слова, лідери держав вели перемовини щодо безпекових гарантій з жовтня 2023 року. Тоді Зеленський після розмови з прем’єром заявив про початок роботи над документом.

Нагадаємо, у рамках Вільнюської декларації від країн G7 підписано вже дві угоди: з Великою Британією та Німеччиною. Такі документи зобов’язують надавати допомогу протягом майбутніх 10-ти років. Також йдеться про співробітництво в оборонній сфері. Під час візиту до Парижу Зеленський має підписати ще одну з Францією.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *