ЄС вирішує, як не дозволити Трампу розвалити НАТО

Європейські еліти розглядають варіанти, як заохотити США виконувати безпекові зобов’язання відносно країн ЄС та України у разі перемоги Дональда Трампа на президентських виборах. Про це повідомляє The Washington Post.

Як пише видання, європейці не на жарт налякані заграваннями колишнього президента з Росією, коли той відкрито заохочує агресора напасти на одну з країн НАТО, попереджаючи, що США в такому випадку не втручатимуться.

«Коли колишній і, можливо, майбутній лідер вільного світу каже, що він буде сидіти склавши руки і дивитися, як Росія атакуватиме союзників по НАТО, нам доведеться переосмислити, який вигляд можуть мати зобов’язання США по відношенню до Європи та України», – цитує TWP одного із представників європейських служб безпеки.

У Європі побоюються, що друге президентство Дональда Трампа означатиме кінець НАТО.

Додав олії у полум’я європейських жахів сенатор-республіканець Джей-Ді Венс. На Мюнхенській безпековій конференції він сказав, що наступна адміністрація США може співпрацювати з російським президентом Володимиром Путіним і відступити від політики в Європі.

За його словами, проблема Європи в тому, що вона сама не забезпечує достатнього стримування.

«Я думаю, що американська ковдра безпеки дозволила європейській безпеці атрофуватися», – сказав американський політик у Мюнхені.

Він додав, що Путін – поганий хлопець. Проте це не означає, що США через це повинні ігнорувати елементарну дипломатію та інтереси Америки.

Щоб переконати таких, як Джей-Ді Венс, більше підтримувати ЄС у безпековій сфері, європейські посадовці висловлюють ідею пообіцяти американцям жорсткіші дії щодо Китаю. Однак мало хто наважується на конкретні кроки.

Частина європейських чиновників і дипломатів зосереджується на тому, як зафіксувати зобов’язання США напередодні листопадових виборів. Представники американського істеблішменту кажуть, що в реальності існує не так багато важелів на прийняття зовнішньополітичних рішень майбутніми адміністраціями. Проте дещо можна зробити. Одним з заходів можуть ставити довгострокові зобов’язання про військову допомогу Україні, що дозволить вимагатиме звітів і можуть ускладнити Трампу повністю відмовитися від обіцянок США.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *