Зеленський пообіцяв швидкі кроки у відповідь на блокування кордонів

Президент України Володимир Зеленський. Фото: Офіс президента

Президент Володимир Зеленський під час селекторної наради з урядовцями визначив дії, який має прийняти Кабміні у відповідь на блокування кордонів польськими протестувальниками. Про це голова держави повідомив у Telegram.

«Детально розібрали ситуацію з блокуванням кордонів та визначили наші наступні кроки. Вони будуть дуже швидко», – пообіцяв голова держави.

За його словами, подальшу стратегію було визначено за участю віцепрем’єрки Ольги Стефанішиної, міністра аграрної політики Миколи Сольського, очільника МЗС Дмитра Кулеби та міністра інфраструктури Олександра Кубракова.

Президент також подякував Єврокомісії за чітку позицію відносно лібералізації торгівлі з ЄС. Так, Володимир Зеленський впевнений, що ситуативні інтереси не мають права порушувати безпеку країн, яким загрожує російська агресія.

У Брюсселі, між тим, веде перемовини координаційна група, на яких Україна та Польща намагаються дійти згоди щодо українського агроекспорту. Як розповів в ефірі національного телемарафону «Єдині новини» заступник міністра аграрної політики України Маркіян Дмитрасевич, процес просувається важко.

За його словами, частину вимог польських фермерів, що блокують кордони з Україною, зрозуміти можна. Йдеться про нові правила європейської програми Green Deal, яка зобов’язує фермерів всіх країн ЄС суттєво зменшити використання добрив та пестицидів. Скасування або пом’якшення цих норм вимагають аграрії у багатьох країнах Європи, зокрема, у Німеччини, Бельгії, Франції.

Вимоги Польщі до України, на думку Дмитрасевича, занадто політизовані, за ними прочитується бажання отримати дотації від ЄС для польських сільгоспвиробників.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *