У ЄС пропонують витратити заморожені росактиви на зброю для України

Європа може озброювати Україну за рахунок агресора, витрачаючи на це прибутки з заморожених російських активів. Таку пропозицію, як пише УП, висунула президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

За словами президентки, настав час для розмови про використання надприбутків від заморожених росактивів для спільної закупівлі військових товарів для України. Це найкраще, на її думку, застосування російських грошей і дуже сильний символ. Воно також націлено на те, щоб зробити Євросоюз відповідальним за власну безпеку.

Фон дер Ляєн додала, що Європа не може допустити, щоб Росія перемогла. І це має відбутися за будь-яких умов: без чи з підтримкою партнерів.

Останнім часом набирають все більшої популярності пропозиції використати заморожені росактиви для підтримки України, оскільки подальше фінансування Києва стає все більш туманним.

З закликом до країн «Великої сімки» знайти шляхи використання росактивів, які зараз заморожені на території держав-учасниць об’єднання і спрямувати їх на користь України, нещодавно звернулася міністерка фінансів США Джанет Єллен.

12 лютого 2024 року Рада Європейського Союзу ухвалила постанову, яка уточнює порядок дій з заблокованими резервами та активами Центробанку РФ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *