Рішення надихає: Держдеп схвалив постанову ЄС про заморожені росактиви

Речник Держдепу США Метью Міллер. Фото: скриншот / U.S. Department of State

США схвально оцінили рішення Європейської ради, яке надалі може привести до передачі заморожених російських активів на підтримку України. Про це 12 лютого, під час брифінгу сказав речник Державного департаменту США Метью Міллер.

За його словами, Вашингтон рішуче вітає цю ініціативу ЄС та продовжить співпрацювати з партнерами щодо подальших дій у цьому напрямку.

Метью Міллер наголосив, що Росія має заплатити за завдані нею збитки. Країни-учасниці G7 перебувають у переговорному процесі, розглядаючи можливі кроки в рамках відповідних правових систем і міжнародного права, щоб змусити РФ припинити війну проти України і заплатити за свою агресію.

На питання, чи готові США так само вчинити з російськими активами, речник Держдепу відповів, що Вашингтон продовжить дискусії з партнерами.

12 лютого 2024 року Рада Європейського Союзу ухвалила постанову, яка уточнює порядок дій з заблокованими резервами та активами Центробанку РФ.

Згідно з рішенням Євроради центральні депозитарії, які мають у своєму розпорядженні активи російського банку на суму більше 1 млн євро, мають вести окремий облік надприбутків з їхнього використання та зберігати їх на окремому рахунку. Крім того, центральним депозитаріям заборонено розпоряджатися отриманим чистим прибутком.

За оцінкою глави МЗС України Дмитра Кулеби, це рішення Євроради “відкриває шлях до використання надприбутків від заморожених російських активів”.

Раніше повідомлялось, що країни ЄС побоюються агресивної реакції Кремля у відповідь на блокування заморожених російських активів. Дискусія з цього приводу серед представників Великої сімки просувається дуже важко. Зокрема, був відхилений бельгійський план випустити спеціальні боргові папери, використавши для цього заблоковані росактиви.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *