Безстрокове рішення: Фінляндія залишила кордон із РФ закритим

Фінляндія. Фото: Pixabay

Уряд Фінляндії у четвер, 4 квітня, продовжив рішення про закриття східного кордону доти, доки не буде ухвалено інше рішення. Про це пише видання Yle із посиланням на МВС країни. У Гельсінкі вважають, що Росія продовжує використовувати міграцію проти безпеки Фінляндії.

Кордон між Фінляндією та РФ залишається закритим із листопада 2023 року після того, як Гельсінкі звинуватив російську владу у провокуванні штучної міграційної кризи. Рішення про тимчасове закриття кордону кілька разів продовжувалося. Останній термін продовження закінчувався 15 квітня.

14 грудня Фінляндія вирішила відкрити два прикордонні пункти на східному кордоні, однак у перший же день з боку Росії прибули понад сто прохачів притулку, після чого КПП були знову закриті.

“Навесні не було отримано жодних фактів, на підставі яких можна було б вважати, що ситуація (на кордоні, – ред.) суттєво змінилася”, – заявила глава МВС Марі Рантанен.

Загалом між Росією та Фінляндією дев’ять сухопутних пунктів переходу кордону. Вони закриті навіть для самих громадян Фінляндії, які вирішили повернутися або виїхати з країни. Крім наземного кордону, із середини квітня будуть також закриті контрольно-пропускні пункти берегової охорони Хаапасаарі, Сантіо та порт Нуйямаа. Обмеження там запроваджуються для прогулянкових суден.

У МВС Фінляндії вважають, що Росія організовано переправляє громадян третіх країн, насамперед вихідців з Африки та Близького Сходу, на кордон з Євросоюзом, щоб чинити тиск на безпеку і соціальну стабільність Фінляндії та ЄС.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *