НАТО почало обговорювати довгострокову підтримку України

Єнс Столтенберг. Фото: censor.net

Країни НАТО повинні мати можливість забезпечити “передбачувану” і “довгострокову” військову допомогу Україні в її протистоянні російській агресії. Про це заявив генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг, відкриваючи дводенну нараду міністрів закордонних справ країн-членів блоку в середу, 3 квітня, передає DW.

Дипломатичні джерела повідомили ЗМІ, що Столтенберг запропонував НАТО обговорити ідею створення загального фонду обсягом 100 млрд євро для фінансування військової підтримки Києва протягом п’яти років. Також обговорюється можливість передачі НАТО низки прерогатив контактної групи з оборони України (формат “Рамштайн”), яка координує постачання озброєнь.

Нарада міністрів закордонних справ 32-х країн НАТО, що розпочалася цієї середи в Брюсселі, приурочена до ювілейної дати – 4 квітня. Цього дня 75 років тому у Вашингтоні було підписано Північноатлантичний договір про створення військово-політичного оборонного союзу. Дводенна нарада присвячена посиленню колективної оборони НАТО перед загрозою з боку Росії, а також питанням військової допомоги Україні.

“Ми маємо забезпечити Україні надійну, передбачувану та довгострокову військову допомогу”, – заявив Столтенберг перед початком зустрічі міністрів.

Свою вступну заяву він розпочав із невідкладних потреб України в умовах, коли армія РФ веде “нові масовані атаки” завдаючи ударів по інфраструктурі та мирним жителям, а також “продовжує тиск по всьому фрон”.

“Нам необхідно змінити динаміку нашої підтримки”, – зазначив Столтенберг, говорячи про необхідність “великих поставок” Києву “зброї, боєприпасів і військового обладнання”.

“Будь-яке зволікання у наданні підтримки має наслідки на полі бою в цей момент, коли ми про це говоримо”, – застеріг генсек.

При цьому Столтенберг наполягав на посиленні ролі НАТО як організації в наданні військової допомоги Україні в довгостроковій перспективі. За його словами, слід реструктурувати цю підтримку в майбутньому, “щоб ми менше покладалися на добровільну допомогу і більше на зобов’язання НАТО”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *