Допомога Україні: Волкер припустив, коли Конгрес може ухвалити пакет

Вашингтон має намір домогтися схвалення військової допомоги Україні на 61 млрд доларів, після чого зосередиться на проведенні президентських виборів. Про це сказав американський дипломат, колишній спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер в інтерв’ю «РБК-Україна».

На переконання дипломата, буде схвалено президентський пакет, що передбачає надання допомоги Україні в розмірі 61 млрд доларів.

«І я вірю, що її (допомогу) буде схвалено цього місяця. Я помилявся раніше. Я готовий знову помилитися. Але ви, можливо, пам’ятаєте, я був тут, у Києві, у травні минулого року, і мене запитали про запит адміністрації на 15 млрд, і я сказав: ні, буде 60, і це тому, що ніхто не хоче голосувати з цього питання двічі», – сказав Курт Волкер.

За його словами, після схвалення президентського пакету Вашингтон зосередиться на внутрішніх справах – президентських виборах.

Він додав, що «було б дуже розумною ідеєю» разом з прийняттям пакету про допомогу Україні на 61 млрд доларів реанімувати закон про ленд-ліз. Термін дії ухваленого навесні 2022 року закону про ленд-ліз сплив 31 жовтня 2023 року. Однак передбачене цим законом постачання зброї не відбулося. Тож, на думку, Курта Волкера, американські законодавці могли повторно ухвалити цей закон.

Нагадаємо, півроку тому президент США Джо Байден подав на розгляд Конгресу законопроєкт про надання військової допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню. В рамках цього пакету Україна має отримати озброєння на 61 млрд доларів.

13 лютого 2024 року Сенат більшістю голосів підтримав пропозицію президента.

Передбачалося, що схвалений Сенатом законопроект Нижня палата Конгресу США проголосує 9 квітня, коли американські законодавці повернуться з двотижневих Великодніх канікул.

Водночас спікер Палати представників США Майк Джонсон повідомляв, що на голосування можуть винести відредаговану версію законопроєкту, яка, зокрема передбачає надання Україні допомоги у кредит.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *