Кулеба вважає чесним обмеження консульських послуг для чоловіків

Дмитро Кулеба. Фото: фейсбук

Захист Батьківщини є пріоритетом для кожного громадянина України мобілізаційного віку, незалежно від того перебуває він в країні, чи за кордоном. Так глава українського МЗС Дмитро Кулеба прокоментував обмеження консульських послуг для чоловіків за кордоном.

За словами міністра, чоловіки, які під час війни виїхали з України, показали, що виживання країни їх обходить. Водночас вони хочуть отримати від покинутої держави послуги. Однак такий сценарій, на переконання Кулеби, не працює.

Міністр впевнений, що не може бути так, коли одні на полі бою віддають життя за державу, а інші, що виїхали за кордон перечекати війну, будуть отримувати послуги від цієї держави.

«Саме тому я доручив вжити заходів щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном. Це буде чесно», – підкреслив Дмитро Кулеба.

Він відзначив, що зобов’язання оновлювати свої документи в ТЦК існувало і до ухвалення нового закону про мобілізацію.

Міністр додав, що найближчим часом консульства отримають роз’яснення від МЗС у питанні надання послуг чоловікам у віці від 18 до 60 років, що перебувають за кордоном.

З 23 квітня в українських консульствах припинено видачу паспортів, повідомили у ДП «Документ». Згідно з повідомленням, пауза зумовлена технічними причинами. Скільки вона триватиме, не повідомляється.

Наразі паспорти можуть отримати лише діти до 12 років, «у зв’язку з відсутністю необхідності біометричної верифікації».

Нагадаємо, за законом про мобілізацію, який Верховна Рада остаточно ухвалила 11 квітня цього року, для військовозобов’язаних введено низку нових вимог. Серед яких – зобов’язання протягом двох місяців після набрання законом сили оновити свої дані в ТЦК, ЦНАП або ж в електронному кабінеті призовника (на вибір). Для тих, хто порушить це зобов’язання, передбачене покарання у вигляді обмежень на деякі права. Зокрема, на право керувати автівкою та отримувати консульські послуги.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *