США виявили і знешкодили китайське шпигунське програмне забезпечення

Прапор США. Фото: ukranews.com

США оголосили про успішний зрив масштабної китайської операції з кібершпигунства, спрямованої на об’єкти критичної інфраструктури країни. Про це пише Reuters.

За словами помічника генерального прокурора Меттью Олсена, ця китайська кампанія, відома як Volt Typhoon, могла стати загрозою для національної безпеки США в майбутній геополітичній кризі.

Операція протидії кіберзагрозам була проведена спільно Міністерством юстиції та Федеральним бюро розслідувань США. За їхніми заявами, вдалося вивести з ладу шкідливе китайське програмне забезпечення, яке інфільтрувало “сотні скомпрометованих американських роутерів”, що створювало потенційну загрозу для критичних мереж.

Volt Typhoon була розкрита в травні 2023 року спільними зусиллями США та їхніх союзників, коли аналітики Microsoft виявили активність цієї кампанії. Цільові об’єкти включали телекомунікаційні мережі та транспортні вузли.

Під час телефонного брифінгу для ЗМІ заступник начальника відділу національної безпеки Міністерства юстиції США Шон Ньюелл розкрив деталі операції, вказавши, що американські маршрутизатори для малих офісів і домашніх комп’ютерів були виведені з ладу. Ці пристрої були заражені шкідливим програмним забезпеченням, що фінансується державою, і викрадені китайськими хакерами.

Операція також розкрила можливі наслідки для майбутніх геополітичних подій. За словами аналітиків, вказана криза може бути пов’язана з потенційним вторгненням на Тайвань. Адже Китай міг би використати попередньо завдані шкоди американської інфраструктури на свою користь. Хоча деталі щодо кількості заражених пристроїв залишаються невідомими, ФБР продовжує розслідування.

Наприкінці 2023 року Європейський Союз також реагував на загрозу кібербезпеки, погодивши створення “європейського кіберщита”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *