Сіярто зацікавлений у просуванні «мирного плану» Китаю

Глава МЗС Угорщини Петер Сіярто висловив підтримку плану з встановлення миру в Україні, який наполегливо просуває Китай, та до якого нещодавно приєдналася Бразилія. Про це угорський урядовець заявив у телефонній розмові зі своїм китайським колегою Ван Ї, повідомляє hvg.hu.

Як сказав Сіярто, Угорщина під час свого головування у ЄС має намір зосередитися на зміцненні європейсько-китайських відносин. На переконання міністра, вони мають виглядати, як прагматична, об’єктивна співпраця, заснована на взаємній повазі, а не на ідеології.

Урядовець назвав дві причини, які на його на думку, мають вирішальне значення для розвитку партнерства між ЄС та Китаєм. Перша – це мир. За словами Петера Сіярто, Китай – одна з країн, які найбільш рішучі, активні та віддані миру.

Як відзначає видання, у цьому контексті міністр привітав і висловив підтримку плану з розв’язанням «української кризи», який пропонують Китай та Бразилія. На думку Сіярто, ця пропозиція варта широкого обговорення, оскільки вона може стати хорошою основою для припинення вогню і мирних переговорів.

Другою причиною зміцнення відносин між ЄС та Китаєм угорський урядовець вважає підвищення конкурентоспроможності блоку. На переконання  Сіярто, без взаємодії з КНР цього важко досягти.

Нагадаємо, Пекін запропонував свій план припинення війни в Україні, яку в Китаї вперто називають кризою або конфліктом, навесні 2023 року. В документі наголошується, що єдиною можливістю розв’язання цієї «кризи» є мирні переговори за участі Росії.

Це положення згодом перекочувало до плану з шести пунктів, який в травні цього року презентували Китай та Бразилія. Сумісна пропозиція країн так, само, як і китайська відрізняється невизначеністю формулювань. І в ній жодного разу не згадується РФ, окрім вимоги посадити її за стіл переговорів з Україною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *