Дрони для України: коаліція планує передати ЗСУ один мільйон FPV

Учасники коаліції безпілотників із метою забезпечення Сил Оборони України найефективнішими можливостями уклали меморандум про взаєморозуміння, який серед іншого передбачає створення спеціального фонду на 45 млн євро на дрони. Про це йдеться у спільній заяві, оприлюдненій на сайті уряду Великої Британії.

Згідно з повідомленням, у меморандумі визначені основні напрямки діяльності коаліції, структура управління та механізми закупівель.

Завданням об’єднання є забезпечення ЗСУ безпілотниками та їхніми компонентами. Наголошується, що дрони та комплектуючі мають бути виготовленими країнами-учасницями Української оборонної контактної групи (UDCG). Підписанти також зобов’язуються шукати шляхи підтримки українських підприємств, залучених у виробництві БПЛА.

Відзначається, що Велика Британія оголосила галузевий конкурс на розробку і закупівлю безпілотників FPV. Наразі оцінюються 265 поданих заявок. Очікується, що в серпні будуть підписані перші контракти.

Окрім цього меморандумом передбачається створення спільного фонду коаліції під керівництвом Великої Британії. Завдяки цьому будуть здійснюватися спільні закупівлі для швидкого та ефективного постачання БПЛА.

Повідомляється, що Латвія, Велика Британія, Нова Зеландія, Нідерланди та Швеція мають намір внести до спецфонду 45 млн євро. Також очікуються додаткові фінансові вливання.

Учасники коаліції планують поставити в Україну 1 мільйон FPV-безпілотників. Водночас триває робота над наданням інших типів дронів, зокрема, розвідувальних, ударних, модернізованих БПЛА зі штучним інтелектом. Разом з цим, як вказується в заяві, коаліція працює над наданням ЗСУ засобів протидії безпілотникам.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *