США вимагають від Угорщини припинити блокування вступу Швеції до НАТО

Прапор США. Фото: nationalpedia.com

Високопоставлені представники законодавців Сполучених Штатів висловили серйозні обурення щодо політичної ситуації в Угорщині, виступивши з вимогою швидкої підтримки вступу Швеції до Північноатлантичного Альянсу. Про це повідомляє Reuters.

Сенатор Бен Кардін заявив, що уряд Угорщини ризикує погіршити відносини з Вашингтоном, якщо не прийме необхідні заходи.

Кардін висловив серйозні застереження стосовно прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, обвинувачуючи його в тому, що той підриває допомогу Україні від Євросоюзу та блокує вступ Швеції до Альянсу. За його словами, така поведінка ставить під сумнів здатність Угорщини бути надійним союзником для програми безвізового режиму.

Програма безвізового режиму дає громадянам багатьох країн можливість приїздити до США без візи протягом 90 днів. Сенатори Жанна Шахін і Том Тілліс висловили свою глибоку турботу щодо бездіяльності Угорщини, попереджаючи, що це може негативно вплинути на її стосунки із США та самим НАТО.

Події стосовно членства Швеції у НАТО розпочалися у 2022 році, коли країна подала заявку разом із Фінляндією. Туреччина та Угорщина затримали процес, залишаючи країну в підвішеному стані. Це викликало розчарування у союзників по НАТО, які розглядали Швецію як важливого учасника забезпечення безпеки в Балтійському регіоні.

Наразі Угорщина залишається єдиним членом Північноатлантичного Альянсу, який не надав схвалення заявці Швеції на вступ. На засіданні угорського парламенту, яке може відбутися 5 лютого, можуть прийматися важливі рішення щодо майбутньої долі членства Швеції у НАТО.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *