Зеленський прокоментував ймовірну відставку Залужного

Президент України Володимир Зеленський визнав, що заміна головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного можлива, проте не буде поодинокою. Про це очільник держави заявив італійському каналу Rai 1 в інтерв’ю, оприлюдненому 4 лютого.

За словами Зеленського, Україні потрібне перезавантаження, новий старт.

«Я маю на увазі щось серйозне, що стосується не однієї людини, а напрямку керівництва країни. Коли ми говоримо про це, я маю на увазі ротацію цілої низки державних лідерів, а не тільки в одному секторі, такому як військовий. Я думаю про цю заміну (звільнення Залужного – Ред.), але тут не можна сказати, що ми замінили одну людину», – сказав Володимир Зеленський.

Масштабна кадрова ротація, на думку президента, важлива, якщо Україна хоче перемогти.

«Якщо ми хочемо перемогти, ми всі повинні рухатися в одному напрямку, впевнені в перемозі, ми не повинні падати духом, опускати руки, ми повинні мати правильну позитивну енергію… тому я говорю про перезапуск, заміну. Я маю на увазі щось серйозне, що стосується не однієї людини, а керівництва країни», – зауважив глава держави.

29 січня з’явилася низка повідомлень про звільнення головкома ЗСУ Валерія Залужного. Про це з посиланням на власні джерела повідомили діючий народний депутат Олексій Гончаренко, колишній нардеп Борислав Береза і декілька українських ЗМІ.

Того ж дня на офіційних сторінках Міністерства оборони з’явилося таке повідомлення: “Шановні журналісти, одразу відповідаємо всім: Ні, це не правда”. Що саме є неправдою, в МОУ не уточнили.

The New York Times повідомив, що Залужному пропонували нову посаду, проте главком відмовився.

Причиною напруженості між Зеленським та Залужним стали розбіжності щодо кількості українців, яких необхідно призвати до лав ЗСУ, повідомляє CNN. На думку президента, головком не аргументував необхідність додатково мобілізувати до півмільйона людей.

Залужний у своїй колонці для CNN назвав чинники, які, на його думку, гальмують посилення української армії. Серед таких проблем – часткова монополія оборонної промисловості та недоліки законодавства.

Чутки про звільнення Залужного прокоментував радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван. Він зазначив, що відставка головнокомандувача ЗСУ – суверенне право керівництва України, і США не втручатимуться у це питання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *