Мільйон снарядів для ЗСУ затримуються: дипломатка назвала причину

Європейський Союз не зміг швидко збільшити виробництво зброї та боєприпасів через ринковий характер своєї економіки. Тому ЗСУ вчасно не отримають обіцяний ЄС мільйон снарядів. Це повідомила голова представництва ЄС в Україні Катаріна Матернова в інтерв’ю РБК-Україна.

За словами дипломатки, люди у Європі десятиліттями жили з твердим переконанням, що війна поруч з їхніми домівками неможлива. І збільшення обсягів військового виробництва відбувається не так швидко, як хотілося.

Причиною гальмування Катаріна Матернова вважає ринкову економіку, якій на відміну від авторитарної російської, складніше переорієнтуватися у стислі терміни.

«Тож так, у цьому сенсі промисловість відреагувала не так швидко, як ми сподівалися. Думаю, що галузі необхідно побачити довгострокову відданість уряду. Це трохи як проблема з куркою та яйцем», – підсумувала Катаріна Матернова.

У березні 2023 року ЄС затвердив програму, якою передбачається року закупити для ЗСУ мільйон снарядів впродовж року. До березня 2024 року Україна отримає лише 600 000.

На фронті українські військові відчувають «снарядний голод». Про це у січні 2024 року на відкритті коаліції артилерії в Парижі заявив міністр оборони України Рустем Умєров.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *