F-16 для України: в Бельгії сказали, скільки нададуть літаків і коли

Протягом наступних трьох років Бельгія передасть Україні кілька десятків винищувачів F-16. Постачання першого літака заплановане до кінця поточного року. Про це сказала очільниця бельгійського МЗС Хаджа Лахбіб в програмі на телеканалі Bel RTL.

За словами міністерки, до 2028 року Україна отримає від Бельгії 30 літаків. Це передбачає безпекова угода, яку 28 травня у Брюсселі підпишуть прем’єр Бельгії Александр де Кроо та президент України Володимир Зеленський.

Повідомляється, що паралельно з американськими винищувачами Київ отримає від Брюсселя боєприпаси для F-16. Боєприпаси будуть надані з запасів бельгійського міноборони.

На переконання Хаджі Лахбіб, Бельгія має підтримувати Україну, бо це дозволить зупинити Володимира Путіна. Вона вважає можливим сценарієм, що російські танки одного разу з’являться на вулицях Брюсселя. За її словами це станеться, «якщо ми дозволимо Путіну йти далі обраним ним шляхом».

Раніше російський диктатор заявив, що королівство Бельгія з’явилося на карті світу завдяки зусиллям Росії.

Відзначимо, що Бельгія разом з Нідерландами, Норвегією та Данією є учасниками «коаліції F-16». Зусилля цього альянсу спрямовані на зміцнення оборонних можливостей Києва шляхом надання серії багатоцільових винищувачів-бомбардувальників.

На першому етапі роль Брюсселя в коаліції обмежувалися навчанням, технічною та логістичною підтримкою. Проте восени 2023 року уряд пообіцяв поставити ще кілька літаків, як тільки будуть доставлені перші винищувачі F-35.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *