У МКС вирішили не поспішати з ордером на арешт Нетаньягу, – ЗМІ

Завдяки втручанню Великої Британії Міжнародний кримінальний суд відклав видачу ордерів на арешт прем’єра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу та міністра оборони Йоава Галанта, повідомляє The Jerusalem Post. Обох урядовців підозрюють у злочинах, скоєних під час операції у секторі Газа.

За інформацією видання, 10 червня Британія подала заяву, в якій оскаржила юрисдикцію Міжнародного кримінального суду у цьому питанні.

Повідомляється, що 27 червня суд не лише задовольнив вказане подання. Він також ухвалив рішення, яке дозволяє іншим державам втрутитися у справу. Згідно з судовим рішенням зауваження можна буде подати до 12 липня. При цьому в МКС зазначили, що це «не слід сприймати як відкритий заклик».

Видання відзначає, що через вказане рішення процес видачі ордерів на арешт «може легко затягнутися» на місяці.

Нагадаємо, процедуру видачі ордерів на арешт лідерів Ізраїлю та ХАМАС ініціював прокурор МКС Карім Хан. У травні 2024 року він заявив, що його офіс зібрав докази, які доводять причетність ізраїльського прем’єра Біньяміна Нетаньягу та міністра оборони Ізраїлю Йоава Галанта до скоєння воєнних злочинів та злочинів проти людяності. Це сталося, за словами Хана, під час збройних конфліктів, які Ізраїль вів паралельно з Палестиною та ХАМАС.

Прокурор МКС також клопотав про видачу ордерів на арешт Ях’ю Сінвара, Мохаммеда Діаба Ібрагіма Аль-Масрі та Ісмаїла Ханієха, які обіймають керівні посади в угрупуванні ХАМАС.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *