Президент Киргизстану попросив США не втручатися в справи країни

Президент Киргизстану Садир Жапаров попросив держсекретаря США Ентоні Блінкена не втручатися у прийняття закону про іноагентів, який розглядає парламент його країни (Жогорку Кенеш). Про це йдеться у відповіді, яку опублікував  прес-секретар президента Аскат Алагозов.

В оприлюдненому документі йдеться, що лист Блінкена “має ознаки втручання у внутрішні справи нашої держави”.

Захищаючи киргизький закон про іноагентів, Садир Жапаров навів майже ті самі аргументи, що і Кремль. Президент Киргизстану, зокрема, заявив, що концепція законопроєкту “про іноземних представників” близька до концепції чинного закону про реєстрацію іноземних агентів у США, відомого як закон FARA, що був ухвалений 1938 року.

“Як нам відомо, у законі FARA статус іноземного агента передбачено не тільки для ЗМІ, а й для інших юридичних і фізичних осіб. Порушення – затримка реєстрації або відмова від неї можуть призвести не тільки до адміністративного, а й кримінального покарання. У зв’язку з цим не може не виникнути запитання: чому вам можна, а нам не можна?” – йдеться в листі Садира Жапарова.

Президент Киргизстану також зазначив, що влада країни підтримує роботу неурядових організацій та ЗМІ, “зокрема й тих, які багато років працюють з іноземними партнерами, отримуючи від них фінансування”. Він додав, що основні вимоги до таких організацій – це дотримання законів і забезпечення прозорості діяльності.

Як повідомляє “Радіо Свобода”, у своєму листі Жапарову Ентоні Блінкен писав, що ухвалення законопроєкту про “іноземних представників” запровадить “обтяжливі цивільні та кримінальні покарання для неурядових організацій”, що, зі свого боку, “поставить під загрозу один із найбільших активів” Киргизстану.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *