Лубінець анонсував домовленість щодо повернення цивільних з РФ

Дмитро Лубінець. Фото: телеграм

Дмитро Лубінець, який обіймає посаду уповноваженого ВР з прав людини, повідомив, що РФ тримає у полоні близько 28 тисяч цивільних українців. Про це повідомляють кореспонденти «Суспільне».

Під час свого виступу на конференції «Україна. Рік 2024» Лубінець розповів, що наразі світ немає системи для захисту прав людини. Впродовж 10 років Росія здійснює депортації, проте Україна немає жодної відповіді про потребу відповідальності РФ за ці злочини.

За його словами, Україна просить міжнародного визнання цих дій геноцидом. Віри у міжнародні організації немає, проте є в окремі країни, зокрема Катар та Ватикан. Наразі на Батьківщину повернулося 147 цивільних осіб, проте згідно неофіційних даних на території РФ перебуває ще 28 тисяч українців. Це представники різних сфер: місцева влада, міжнародні представники, журналісти.

За гуманітарним правом не можна здійснити обмін «цивільний-цивільний», тому шукають нові підходи. Дмитро Лубінець анонсував ініціативу від України, яку ми публічно почуємо 26 лютого, завтра. Він повідомив, що це буде механізм, який дозволить повертати більше людей з Росії. Це буде схоже на коаліцію з повернення дітей, яку нещодавно уклали з Канадою.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *