Байден сподівається на припинення бойових дій у Газі на початку весни

Сподівання на припинення вогню в Газі ще до кінця цього тижня висловив президент США Джо Байден під час візиту до Нью-Йорка 26 лютого 2024 року. Про це повідомляє Reuters.

Американський лідер, спілкуючись зі ЗМІ, позитивно оцінив зусилля, націлені на припинення військового конфлікту між Ізраїлем та ХАМАС у Газі.

«Ми ще не добилися цього. Але я маю надію, що до наступного понеділка (до 4 березня – Ред) ми зможемо досягти припинення вогню», – сказав Джо Байден пресі.

Він схильний розглядати як позитивний сигнал присутність представників обох воюючих сторін на переговорах у Катарі. Цей діалог відбувається у формі непрямих контактів, за участю посередників. На думку Джо Байдена, зустрічі окрема, але в одному місті свідчать про те, що переговори досягли нового рівня, якого не було з початку лютого, коли Ізраїль відмовився від пропозиції ХАМАСу про чотиримісячне перемир’я.

Переговори у Катарі також мають на меті звільнення заручників.

Нова хвиля військового протистояння між Ізраїлем та ХАМАС розпочалася 7 жовтня 2023 роки. Вранці того дня з території Гази в Ізраїль прорвалися бойовики ХАМАС. Вони вбивали та катували мешканців прикордонних кібуців. Внаслідок терористичних атак загинуло 1200 ізраїльтян. Під час атак бойовики ХАМАС також брали заручників, точна кількість яких ще з’ясована.

Ізраїль відповів на терор ХАМАС військовою кампанією в Газі. За даними ХАМАС, який керує місцевим міністерством охорони здоров’я, від ізраїльських ударів загинуло майже 30 000 палестинців в Газі.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *