ОБСЕ для розслідування злочинів РФ застосує «Московський механізм»

Країни-учасниці ОБСЕ вирішили задіяти так званий «Московський механізм» для розслідування незаконного затримання Росією цивільних українців. Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Х (Twitter).

За словами міністра, цивільні у тимчасово окупованих регіонах України є найбільш беззахисною категорією. Під час окупації росіяни взяли у заручники тисячі мирних людей. Проте ці факти здебільшого залишаються непоміченими світовою спільнотою.

Як сподівається Дмитро Кулеба, задіяний ОБСЕ «Московський механізм» дозволить «визначити справжні масштаби злочину та встановити факти».

Очільник українського МЗС підкреслив, що для вирішення для цієї болючої проблеми вперше було активовано міжнародний механізм.

Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) може задіяти «Московський механізм» для розв’язання питання, що стосується безпеки багатьох людей.

Навесні 2023 року, 45 держав-членів ОБСЄ підтримали застосування цього механізму для розслідування депортації дітей з окупованих Росією територій України.

У 2020 році його використовували через репресії у Білорусі, які диктатор Олександр Лукашенко спрямував проти нелояльних до його режиму.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *