Санкції проти РФ: Індія шукає заміну російській нафті

Індія зацікавлена у збільшені імпорту російської нафти, але вимушена скорочувати закупівлі через тиск із боку Сполучених Штатів. Як повідомляє Bloomberg, індійські нафтопереробники шукають інші джерела постачання.

Агентство зауважує, що Індія різко збільшила закупівлі російської нафти після широкомасштабного російського вторгнення в Україну. За даними видання, у січні 2022 року азіатська країна щодобово імпортувала з РФ менше 0,5 млн барелів. Досягнувши у травні 2023 рівня у 2,2 млн барелів за добу, обсяги закупівель почали зменшуватися.

«На піку минулого року нафта від виробника ОПЕК+ становила майже половину закупівель країни, але нові санкції США нещодавно затримали деякі вантажі», – пише видання.

У лютому 2024 року Індія закуповувала в РФ 1,5 млн барелів нафти за добу. Водночас постачання з Саудівської Аравії цього місяця виросли на 22% порівняно з січнем. Найбільший приватний індійський НПЗ Reliance Industries Ltd. закупив найбільший обсяг саудівської нафти з травня 2020 року.

Навесні та влітку 2022 року Індія мала можливість придбати російську нафту зі знижкою у 30 доларів за барель. Зараз вона лише на 2-4 долара за барель дешевша за інші.

Двозначні знижки вже залишаться в історії, в тому числі і через конкуренцію з боку Китаю. Про це анонімно розповіли виданню керівники індійських нафтопереробних підприємств. Вони готові закуповувати російські вуглеводні за новими цінами, проте на це необхідне схвалення Сполучених Штатів.

Нагадаємо, з 1 березня 2024 року Росія зупиняє поставки бензину за кордон. Це сталося через серію успішних атак українських дронів по нафтопереробним підприємствам у чотирьох регіонах РФ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *