Україна експортувала морськими шляхами рекордну кількість зерна

Вантажообіг дунайських та портів Великої Одеси наближається до рівня, встановленого ще до початку широкомасштабного російського вторгнення. Як повідомили у Мінінфраструктури, у лютому 2024 р. морськими шляхами було транспортовано рекордний за два роки обсяг вантажів.

За даними відомства, протягом останнього місяця зими експорт з портів Великої Одеси досягнув 8 млн тонн. З них – 5,2 млн тонн – продукція українських аграріїв.

«Сьогодні понад 90% всього агроекспорту йде через порти Великої Одеси та дунайські порти», – йдеться в повідомленні.

Як зазначили у Мінінфраструктури, це рекордні показники експорту не лише Українським коридором, а і за часів повномасштабного вторгнення.

У відомстві також підкреслили, що завдяки українському коридору вантажі отримали 42 країни. Цим шляхом було доставлено 28 млн тонн вантажів, серед яких 19 млн тонн – це зернова та олійна продукція.

Наразі на підході до портів Одеса, Чорноморськ та Південний знаходяться 113 суден. Вони мають експортувати ще 3 млн тонн вантажів.

Нагадаємо, український морський коридор почав діяти у липні 2023 року після виходу Росії з зернової угоди, учасниками якої також були ООН та Туреччина.

Безпечну роботу коридору забезпечили Збройні сили України, які відтіснили російський флот з північної частини Чорного моря. Наразі ця акваторія повністю контролюється Україною.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *