50% поляків схвалюють дії Туска у зовнішній політиці, – опитування

Громадяни Польщі здебільшого схвально оцінюють перші 100 днів роботи уряду Дональда Туска. Кожен другий поляк позитивно ставиться до дій прем’єра у зовнішній політиці, свідчать результати опитування, замовлені RMF FM і Dziennik Gazeta Prawna.

22 березня виповняється 100 днів, як Дональд Туск обійняв посаду прем’єра Польщі. Тож польські ЗМІ вирішили дізнатися, як громадяни оцінюють перший символічний етап правління Туска, що вдалося прем’єру та його команді, а що ні.

Респонденти найбільш схвально оцінили діяльність уряду з нормалізації відносин з ЄС. Понад 61% опитуваних вважають успіхом розблокування доступу до європейських коштів. 50,7% схвально оцінили дії у зовнішній політиці.

Прогрес у реформі правосуддя поляки оцінили більш стримано. 39% назвали це успіхом і 37% – провалом.

Схвалили дії нової влади у питанні притягнення попередників (партії ПІС) до відповідальності 44,4%. Негативну оцінку поставили 37,9% опитаних.

Найбільш критично поляки оцінили те, як уряд на чолі з Туском відреагував на протести фермерів. 47% вважають, що урядовці провалили цей іспит. Позитивну оцінку поставили трохи більше ніж 21%.  31% на прохання оцінити реакцію урядовців на протести відповіли «важко визначитися».

Кожен другий опитаний (52%) незадоволений темпами виконання передвиборчих обіцянок.

Відзначається, опитування було проводилося 8-10 березня 2024 року з використанням змішаного методу CATI/CAWI на вибірці з 1000 осіб. Його провела компанія United Surveys.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *