ЗМІ: Китай підриває мирні зусилля, ігноруючи українських дипломатів

Влада Китаю власноруч нівелює свої зусилля завершити війну в Україні шляхом переговорів. Пекін відкрито надаючи перевагу у спілкуванні з Москвою, відштовхує представників української влади, пише Bloomberg.

Попри всі заяви Китаю про нейтралітет, його упереджене ставлення до Києва видно неозброєним оком. За інформацією видання, з моменту призначення минулого літа посол України Павло Рябікін домігся лише кількох зустрічей з високопосадовцями Китаю. Хоча українське посольство надіслало понад 40 запитів.

МЗС КНР вказує, що не має обмежень на контакти з Києвом. Однак факти, як підкреслює Bloomberg, вказують на інше. Так, російське посольство функціонує набагато успішніше, адже йому всілякими способами підіграє Пекін.

Схожа ситуація склалася на найвищому рівні. У виданні нагадали, що після початку широкомасштабного російського вторгнення очільник КНР Сі Цзіньпін провів одну телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським. Це сталося у квітні 2023 року, більш ніж через рік після російського вторгнення. З Путіним він зустрічався тричі після війни, востаннє – у жовтні, коли російський президент відвідав Пекін для участі у форумі «Пояс і шлях».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *