ЄС хоче продовжити пільги для України, але з посиленим запобіжником

Єврокомісія. Фото: eurointegration.com.ua

Єврокомісія пропонує продовжити пільгові умови торгівлі з Україною на ще один рік, але із запобіжниками для агропродукції. Про це пише “Європейська правда”.

За даними, представленими президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, ця ініціатива має за мету допомогти українській економіці в умовах війни. Проте, разом із тим, виникає питання про захист інтересів європейських аграріїв від зростаючого імпорту агропродукції з України.

Найбільш вагомим аспектом нової пропозиції є введення “посиленого запобіжника”, який надає ЄС можливість реагувати на значні ринкові викривлення в разі зростання імпорту певних видів аграрної продукції з України. Особливо це стосується м’яса птиці, яєць і цукру, для яких передбачений механізм “екстреного гальмування” у випадку перевищення середніх обсягів імпорту.

Така політика, як стверджує Єврокомісія, дозволить “стабілізувати імпорт на рівні середніх обсягів імпорту у 2022-2023 роках”. В разі перевищення цих обсягів імпорту, буде застосовано імпортні тарифи, щоб запобігти негативним наслідкам для внутрішнього ринку Європейського союзу. Окрім того, Єврокомісія робить крок у напрямку Молдови, пропонуючи продовжити призупинення мит на імпорт ще на один рік.

Зауважимо, що ці пропозиції ще повинні бути розглянуті Європарламентом і Радою ЄС, що включає представників всіх 27 країн-членів Євросоюзу.

Важливо відзначити, що пільговий режим торгівлі між ЄС та Україною був запроваджений у червні 2022 року і діяв протягом 2023 року. Тепер, з пропозицією ще на рік продовжити ці умови, піднялися питання щодо ефективності такої стратегії та її впливу на внутрішні ринки ЄС та України.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *