Росія втрачає лідерство на світовому ринку зброї через війну, – ЗМІ

Збільшення попиту на зброю у РФ разом з відсутністю вагомих досягнень на війні проти України призвели до того, що обсяги російського експорту озброєнь значно скоротилися. Про це пише The EurAsian Times з посиланням на дані Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру (SIPRI).

За інформацією дослідників, з 2019 року Москва вдвічі скоротила глобальні поставки зброї. П’ять років тому вона поставляла зброю до 31 країни. У 2023 році – лише до 12.

На думку аналітиків, масштабне скорочення російського експорту зумовили три причини. Це різке зростання попиту на зброю у самій РФ через розв’язану нею війну проти України. Відсутність помітних успіхів на полі бою також вплинула на зацікавленість у російській зброї. На рішення ймовірних покупців впливає можливість запровадження санкцій.

Однак вакуум, залишений Росією, заповнює Франція. За даними SIPRI, з 2019 по 2023 р.р. французи обійшли росіян і посіли другу позицію у світовому рейтингу експорту основних видів озброєння. За останні чотири роки Франція поставила озброєння 64 державам. У період з 2014 по 2023 р.р обсягу французького експорту зброї зросли на 47%.

Так, Індонезія, відмовившись від російських СУ-35 через побоювання санкцій з боку США, закуповує французькі Rafale. Укладено декілька контрактів на закупівлю 24 французьких літаків.

Відзначаються, що надають перевагу французькому озброєнню інші країни Глобального Півдня. Так, уклали контракти на закупівлю винищувачів Rafale Індія, Катар, Єгипет, Арабські Емірати.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *