44 країни підтримали ідею про спецтрибунал для Росії

Учасники міжнародної конференції «Відновлення справедливості для України», яка відбулася у Гаазі 2-го квітня, прийняли політичну декларацію. Документ, який підтримує створення спеціального трибуналу для Росії, підтримали 44 країни з 57 присутніх на заході, повідомляється на сайті уряду Нідерландів.

В тексті декларації, оприлюдненій на урядовому порталі, повідомляється про рішуче засудження деяких дій РФ. Йдеться про триваючу агресію Росії проти України та анексію частини українських територій, що «є кричущим порушенням Статуту ООН».

Країни-підписанти, посилаючись на наказ Міжнародного суду ООН від 16 березня 2022 року про негайне припинення військових операцій, закликали РФ припинити розв’язану нею війну проти України.

Окремо наголошується, що країни мають намір працювати над утворенням спеціального трибуналу, щоб притягнути до відповідальності Росію за злочин агресії проти України Це має забезпечити справедливе покарання для вищого військового та політичного керівництва РФ. Як відзначається у документі, учасники «вітають значний прогрес у цьому напрямку».

Декларація містить заклик до держав та міжнародних організацій сприяти розробці правової основи та забезпечити міжнародну підтримку, необхідну для завершення цього процесу. Окрему подяку висловлюють Нідерландам за готовність стати місцем для цього спецтрибуналу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *