Угорський парламент найближчим часом обговорить вступ Швеції в НАТО

Прапор Угорщини. Фото: framatome.com

У понеділок, 4 лютого, угорський парламент збереться за ініціативою опозиційних партій. Головною темою обговорення вважається ратифікація заявки Швеції на вступ до Північноатлантичного альянсу. Reuters повідомляє, що це стане ключовим пунктом порядку денного.

Питання вступу Швеції в НАТО виникло в контексті геополітичних турбуленцій, особливо після того, як Росія розпочала повномасштабну війну проти України у травні 2022 року. Фінляндія вже приєдналася до альянсу 4 квітня 2023 року, ставши 31-ю країною-членом НАТО.

Однак угорська ситуація стала предметом уваги через невизначеність щодо участі депутатів владної партії Фідес у голосуванні. Наразі невідомо, чи долучаться вони до засідання, незважаючи на те, що мають переважну більшість у парламенті.

Важливо відзначити, що після того, як Туреччина схвалила вступ Швеції до НАТО 23 січня, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан висловив підтримку цьому рішенню і закликав парламент якнайшвидше ратифікувати заявку країни.

Тим не менш, спікер угорського парламенту Ласло Кевер заявив, що його країна не поспішатиме з ратифікацією заяви Швеції на вступ до НАТО через відсутність “нагальності” у цьому питанні. Це викликало певні сумніви щодо швидкості та простоти прийняття важливого рішення на угорському політичному рівні.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *