Європарламент закликав Лукашенка звільнити понад 1400 політв’язнів

Європарламент ухвалив резолюцію із засудженням нової хвилі арештів опозиційних активістів та їхніх рідних у Білорусі та запропонував низку дій проти режиму Олександра Лукашенка. Про це йдеться в резолюції Європарламенту від 8 лютого 2024 року.

Як вказано в документі, в січні 2024 року Комітет державної безпеки Білорусі (КДБ) «провів рейди, допити та затримання понад 200 громадян цієї республіки. Серед тих, хто зазнав репресій, – родичі нинішніх і колишніх політичних в’язнів, а також бенефіціари ініціативи INeedHelpBY. Більшість із них – матері та дружини політичних в’язнів. Людей, як наголошується у резолюції, переслідують за «екстремізм».

Європарламентарі закликали режим Олександра Лукашенка припинити репресії та звільнити понад 1400 політв’язнів.

Європарламент підтвердив свою позицію щодо відсутності прозорості, свободи та справедливості напередодні парламентських і місцевих “виборів” у Білорусі 25 лютого. І закликав ЄС та міжнародне співтовариство не визнавати та міжнародне співтовариство не визнавати їх результати.

Крім цього, резолюція містить пропозицію запровадити жорсткіші санкції щодо режиму Лукашенка, зокрема “щодо товарів, пов’язаних із примусовою працею політичних в’язнів”, а також суворіші фінансові обмеження щодо осіб, відповідальних за серйозні порушення прав людини в республіці. Крім цього пропонується в подальшому скоротити дипломатичну присутність Білорусі в Євросоюзі.

Євродепутати також вказали на важливість продовження надання допомоги жертвам білоруського політичного режиму.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *