У Польщі до протестів фермерів хочуть приєднатися перевізники

Польські перевізники впевнені, що їх нібито витісняють з ринку українці, мають намір знов вийти на протести. Попри збитки через блокування кордонів перевізники з 1 березня хочуть відновити ці акції, повідомляє RMF.

Як пише видання, польські перевізники, незадоволені тим, що влада начебто ігнорує їх вимоги. Тому вони відновлять провести, зупинені у січні цього року.

Страйкарі знов вимагатимуть відновити для українців дозволи на перевезення. Бо, на думку протестувальників, українці, витісняють їх з ринку.

З 1 березня перевізники перекрить переходи в Дорогуську, Гребенному, Корчовій, які третій тиждень поспіль блокують польські фермери. Окрім цього планується перекрити доступ до переходу в Медиці.

Внаслідок блокади сумісних з Україною кордонів, що тривала з листопада по січень 2024 року, перевізники мали збитки на сотні мільйонів євро, підрахували журналісти RMF.

«Така велика сума пов’язана з тим, що вартість усіх щорічних перевезень з Польщі в Україну становить близько 10 мільярдів євро.», – пише видання.

Для того, щоб обійти блокаду, деякі перевізники шукали альтернативні способи доставки товарів. Вони використовували залізничний транспорт або об’їжджали кордон через Словаччину. Але це також збільшувало їхні витрати.

Нагадаємо,9 лютого цього року розпочалися протести польських фермерів, незадоволених поставками української агропродукції. За два тижні  учасники акцій чотири рази висипали під колеса транспорту українське зерно.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск запропонував внести прикордонні переходи, ділянки залізничних і автодоріг на кордоні з Україною до переліку об’єктів критичної інфраструктури. Таке рішення, за його словами, на 100% гарантує «безперешкодний потік військової та гуманітарної допомоги до України». Проте влада Польщі досі не реалізувала свій намір.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *