Мають право на протест: Дуда прокоментував страйки фермерів

Президент Польщі Анджей Дуда шкодує, що місцеві фермери висипали на дорогу українське зерно. Однак вони мають право на протест. Про це польський лідер заявив в інтерв’ю “Суспільному”.

Відповідаючи на питання журналістки про фермерські протести у Польщі, під час якого блокують, кордони з Україною, Анджей Дуда зауважив, що аграрії протестують у багатьох країнах ЄС.

За словами президента, європейські фермери бояться величезного напливу української сільгосппродукції на ринки країн Євросоюзу. І вимагають, щоб потік агропродукції з України контролювався на рівні Брюсселя.

На питання, як він ставиться до ситуації, коли під час протестів у Польщі висипали на дорогу українське зерно, Анджей Дуда відповів, що шкодує про такі ситуації. Він додав, що в демократичний Польщі кожен має право на протест.

«Якщо є законний протест, цей протест просто толерантно сприймається і захищається», – підкреслив президент.

При цьому ніхто не може будь-яким чином скривдити людей, коли вони вийшли на мирний протест, захищаючи свої інтереси.

За словами президента, фермерів до підштовхнули страйків побоювання за їх господарства.

«У них теж є кредити, які потрібно повертати, у них теж є сім’ї, які потрібно утримувати, у них теж є витрати, пов’язані з функціонуванням їхніх господарств», – сказав Анджей Дуда.

Він додав, що польська влада не може втручатися в будь-які рішення сільськогосподарських профспілок республіки, в тому числі, відносно блокування кордонів.

Під час фермерських протестів у Польщі страйкарі двічі висипали українське зерно на дорогу. Перший випадок стався 11 лютого. Біля КПП «Дорогуськ» протестувальники порізали болгарками декілька українських вантажівок з зерном.

20 лютого на пункті пропуску «Медика-Шегині» польські фермери висипали зерно з заблокованого ними українського вантажного потягу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *