Україно-польські кордони можуть закрити для торгівлі, – Туск

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск повідомив, що ведуться переговори про можливе тимчасове закриття для торгівлі сумісного з Україною кордону. Про це він сказав 28 лютого, під час зустрічі з лідерами всіх груп протестувальників, що вже майже три тижні блокують кордони з Україною, пише RMF24.

За інформацією видання, Дональд Туск сказав, що Україна і Польща ведуть «перемовини про повне закриття кордону для торгівлі товарами».

«Він зазначив, це було б тимчасовим рішенням і «болючим» для обох сторін», – цитує видання очільника свого уряду.

Дональд Туск також повідомив, що Польща готова домовлятись про обмеження. Проте, варіанти, запропоновані Києвом та Брюсселем, не влаштовують Варшаву.

Польська сторона наполягає на поверненні митних обмежень на українські товари, що діяли до широкомасштабної війни. Такий підхід, за словами Туска, зробив би ліміти набагато жорсткішими, а отже, не загрожував би польським виробникам.

Прем’єр нагадав, що на складах у ЄС зберігається понад 20 млн тонн надлишкового зерна, 9 млн з яких – польські.

Він також повідомив про початок переговорів переговори щодо можливих субсидій для зернових та ініціатив, які дозволять якнайшвидше продавати польське зерно. За його словами, на підтримку зайнятих в агросекторі Польщі – невеликих фермерських господарств, компаній, а також малих виробників продуктів харчування виділять 1,5 млрд євро. Фінансування буде здійснено за рахунок Фонду відновлення та стійкості.

Пізніше віцепрем’єр із відновлення України Олександр Кубраков спростував інформацію про закриття кордонів із Польщею. За його словами, таке рішення не буде вигідне нікому, окрім Росії – «нашого спільного ворога».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *